Zavařování

PODZIMNÍ ZAVAŘOVÁNÍ

POVIDLA OCTOVÁ
3 kg švestek, 30 dkg cukru, 2 dcl octa
Švestky vypeckujeme, omyjeme, posypeme cukrem, polijeme ctem a dáme přes noc na chladné místo. Dáme do hrnce a velmi zvolna vaříme 4 hodiny. Po téhle době by měla být hustá.

POVIDLA Z CHLUMAN
1 kg švestek, 1 kg jablek,1/ kg cukru, 2 citrony, 1 vanilkový cukr, rum na zalití
Švestky a jablka nakrájíme, přidáme cukr, šťávu z citrónu, vanilkový cukr a zvolna vaříme do zhoustnutí. Dáme do skleniček, zakápneme rumem a zavíčkujeme.

POVIDLA ZE STRAŠÍNA
1 kg švestek, 10 dkg cukru, celá skořice, hřebíček, 1 dcl octa
Vypeckované švestky posypeme cukrem, přidáme v pytlíčku koření, ocet a vaříme do odpaření vody. Plníme do skleniček.

ZELENINOVÁ POMAZÁNKA
1 kg paprik, 1 kg rajčat, ½ kg cibule, 2 feferonky, 5 stroužků česneku, 6 dkg cukru, 7 dkg soli, 1 lžička hořčice
½ lžičky pepře, ¼ l oleje
Zeleninu umeleme nebo jemně nasekáme, smícháme s ostatním a 1 hodinu povaříme. Pozor, dost to bublá. Dáme do skleniček, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladit.

RAJČATOVÉ PYRÉ S JABLKY
Výborná příloha k masu.
1 kg zralých rajčat, 1 kg jablek, 40 dkg cibule, 3 stroužky česneku, 30 dkg cukru, 1 lžíce hořčičných semínek,
1 lžička soli, 1 dcl octa
Jablka a rajčata rozvaříme na kaši. Přidáme jemně nasekanou cibulku, rozetřený česnek, cukr, sůl, ocet a v plátýnku semínka. Vaříme pomalu do mírného zhoustnutí. Můžeme dochutit octem. Dáme horké do skleniček, zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru.

ZELÍ BEZ ZAVAŘOVÁNÍ
2,5 kg zelí (nakrouhané )1 kg paprik (nakrájené), ½ kg cibule (nasekaná), ½ kg hrubě strouhané mrkve,
5 lžic cukru, ½ l octa, 1 Deko
Vše důkladně promícháme, dáme do sklenic a zavíčkujeme.

BRUSINKOVÁ PASTA
1 l brusinek, 50 dkg cukru, celá skořice, 1 nakrájený citron
Brusinky rozvaříme s citronem a skořicí. Přepasírujeme přes sítko, přidáme cukr a vaříme ½ hodiny.

ŠVESTKOVÝ MOŠT
3 kg švestek, 2,5 dcl vody
Dobře zralé švestky omyjeme, otrháme stopky, vypeckujeme a rozmačkáme. V kastrolu podlijeme trochou vody a zvolna zahřejeme na teplotu 70 °C. Mezitím občas promícháme. Poté prolisujeme a necháme stát, dokud se neusadí kal. Přecedíme přes plátno. Rozlijeme do lahví a převážeme dvojitým celofánem. Lahve urovnáme na mřížku zavařovacího hrnce a při teplotě 80 °C sterilujeme po dobu 20 minut. Mošt vyjmeme, necháme vychladnout a uložíme na studeném a temném místě.

ČERVENÉ ZELÍ
1 cibule, 20 dkg cukru, 1 lžička hořčičného semínka, 1 lžička kmínu, 5 dl octa, 7 dkg soli, 2 l vody, 2 kg hlávka zelí
Zelné hlávky očistíme, pokrájíme na tenké nudličky a krátce vložíme do osolené vroucí vody. Scedíme, necháme vychladnout a vymačkáme. Přidáme na kolečka nakrájenou cibuli, kmín, hořčičné semínko a důkladně promícháme. Vodu s cukrem, octem a solí necháme projít varem, horkým nálevem zalijeme zelí, promísíme a rozdělíme do sklenic. Zavíčkujeme, urovnáme na mřížku zavařovacího hrnce a při teplotě 90 °C sterilujeme po dobu 40 minut. Vychladlé uložíme na temném a studeném místě.

 

AŽ SE ZIMA ZEPTÁ......

POVIDLA OCTOVÁ
3 kg švestek, 30 dkg cukru, 2 dcl octa
Švestky vypeckujeme, omyjeme, posypeme cukrem, polijeme ctem a dáme přes noc na chladné místo. Dáme do hrnce a velmi zvolna vaříme 4 hodiny. Po téhle době by měla být hustá.

POVIDLA Z CHLUMAN
1 kg švestek, 1 kg jablek,1/ kg cukru, 2 citrony, 1 vanilkový cukr, rum na zalití
Švestky a jablka nakrájíme, přidáme cukr, šťávu z citrónu, vanilkový cukr a zvolna vaříme do zhoustnutí. Dáme do skleniček, zakápneme rumem a zavíčkujeme.

POVIDLA ZE STRAŠÍNA
1 kg švestek, 10 dkg cukru, celá skořice, hřebíček, 1 dcl octa
Vypeckované švestky posypeme cukrem, přidáme v pytlíčku koření, ocet a vaříme do odpaření vody. Plníme do skleniček.

ZELENINOVÁ POMAZÁNKA
1 kg paprik, 1 kg rajčat, ½ kg cibule, 2 feferonky, 5 stroužků česneku, 6 dkg cukru, 7 dkg soli, 1 lžička hořčice
½ lžičky pepře, ¼ l oleje
Zeleninu umeleme nebo jemně nasekáme, smícháme s ostatním a 1 hodinu povaříme. Pozor, dost to bublá. Dáme do skleniček, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladit.

RAJČATOVÉ PYRÉ S JABLKY
Výborná příloha k masu.
1 kg zralých rajčat, 1 kg jablek, 40 dkg cibule, 3 stroužky česneku, 30 dkg cukru, 1 lžíce hořčičných semínek,
1 lžička soli, 1 dcl octa
Jablka a rajčata rozvaříme na kaši. Přidáme jemně nasekanou cibulku, rozetřený česnek, cukr, sůl, ocet a v plátýnku semínka. Vaříme pomalu do mírného zhoustnutí. Můžeme dochutit octem. Dáme horké do skleniček, zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru.

ZELÍ BEZ ZAVAŘOVÁNÍ
2,5 kg zelí (nakrouhané )1 kg paprik (nakrájené), ½ kg cibule (nasekaná), ½ kg hrubě strouhané mrkve,
5 lžic cukru, ½ l octa, 1 Deko
Vše důkladně promícháme, dáme do sklenic a zavíčkujeme.

BRUSINKOVÁ PASTA
1 l brusinek, 50 dkg cukru, celá skořice, 1 nakrájený citron
Brusinky rozvaříme s citronem a skořicí. Přepasírujeme přes sítko, přidáme cukr a vaříme ½ hodiny.

ŠVESTKOVÝ MOŠT
3 kg švestek, 2,5 dcl vody
Dobře zralé švestky omyjeme, otrháme stopky, vypeckujeme a rozmačkáme. V kastrolu podlijeme trochou vody a zvolna zahřejeme na teplotu 70 °C. Mezitím občas promícháme. Poté prolisujeme a necháme stát, dokud se neusadí kal. Přecedíme přes plátno. Rozlijeme do lahví a převážeme dvojitým celofánem. Lahve urovnáme na mřížku zavařovacího hrnce a při teplotě 80 °C sterilujeme po dobu 20 minut. Mošt vyjmeme, necháme vychladnout a uložíme na studeném a temném místě.

ČERVENÉ ZELÍ
1 cibule, 20 dkg cukru, 1 lžička hořčičného semínka, 1 lžička kmínu, 5 dl octa, 7 dkg soli, 2 l vody, 2 kg hlávka zelí
Zelné hlávky očistíme, pokrájíme na tenké nudličky a krátce vložíme do osolené vroucí vody. Scedíme, necháme vychladnout a vymačkáme. Přidáme na kolečka nakrájenou cibuli, kmín, hořčičné semínko a důkladně promícháme. Vodu s cukrem, octem a solí necháme projít varem, horkým nálevem zalijeme zelí, promísíme a rozdělíme do sklenic. Zavíčkujeme, urovnáme na mřížku zavařovacího hrnce a při teplotě 90 °C sterilujeme po dobu 40 minut. Vychladlé uložíme na temném a studeném místě.