Bylinky, ovoce, zelenina a vše, co můžeme sklidit
MÁTA - co možná nevíte

DOBROMYSL ( oregáno )

JITROCEL
MALINY

BYLINKY A ÚPLNĚK
SKOŘICE
ŠALVĚJ
PAMPELIŠKA

VITAMÍNY PRO PLEŤ

LEVANDULE

TŘEŠNĚ

MERUŇKY

ŠVESTKY

BYLINKY V KUCHYNI
Mám od vás velké množství dotazů ohledně bylinek v kuchyni. Nebudu zde popisovat jejich pěstování, ale napíši o těch, které používám já. Jsou to vesměs základní druhy, jiné mám na různé neduhy,ale o těch až v sezóně, abych mohla dát i fotky. Bazalka,libeček,saturejka a petržílka chutná i slimákům,takže ty vysazuju skoro každý rok, jinak stačí koupit 1 sazeničku a bylinky se krásně rozrostou. Rozmarýn ale musíme chránit před mrazy.
Zahrada:
Na zahrádce mám vysazené:
Máta - nápoje, sirupy, jogurtové zálivky,sladkosti
Meduňka - sirupy, sladkosti,nápoje, saláty
Bazalka - pomazánky, másla,rajčatové omáčky,mletá masa,těstoviny
Tymián - marinády, ryby,maso,másla,omáčky
Rozmarýn - zelenina, dušená i pečená masa, másla
Levandule - dorty, sladkosti
Oregáno ( Dobromysl ) - omáčky, masa, nádivky
Šalvěj - nádivky, omáčky, vepřové maso
Petržel
Pažitka ( Šnytlík )
Kopr - nakládání zeleniny, pomazánky, zálivky
Estragon - octy, zálivky,nakládání masa
Saturejka - mleté maso, zeleninové saláty,jídla z vajec
Libeček - polévky
V zimě na okně:
Petrželka
Pažitka
Bazalka
Oregáno
Rozmarýn
Medvědí česnek
Je na každém z vás,jaké bylinky máte v oblibě a kde je podle chuti použijete. Během jara používám ze zahrady do salátu kopřivy, listy smetanky,sedmikrásky....záleží, co je pro vás dostupné. Postupně od jara začnu přidávat zase recepty na sirupy, medy ( jsou zde také, ale budu dělat nové, tak nebudete muset hledat ) a recepty s použitím těchto bylinek.
ŠÍPKY
ŠÍPKOVÝ LIKÉR
50 dkg šípků
kůra z 1 citronu
1 lžíce rozinek
2 hřebíčky
4 kuličky nového koření
2 celé skořice
1 l vodky
Do vodky dáme suroviny,necháme 14 dní v teple odležet, poté scedíme a smícháme s cukrovým roztokem ( svaříme 25 dkg cukru se 1/4 l vody).
ŠÍPKOVÁ MARMELÁDA
1,5 kg šípků
1 l vody
50 dkg cukru
1 lžička mleté skořice
5 g kys. citronové
Šípky podrtíme a svaříme s vodou. Přepasírujeme a smícháme s cukrem. Vaříme do zhoustnutí. Před koncem dáme skořici a kys.citronovou. Dáme do skleniček, zavřeme, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladit.
ŠÍPKOVÝ SIRUP
1 kg šípků
35 dkg cukru
1 l vody
2 citrony
Šípky podrtíme, zalijeme vroucí vodou, přikrájíme citrony a necháme přes noc stát. Druhý den scedíme a šípky ještě přepasírujeme. Přidáme cukr a přivedeme k bodu varu. Hned plníme do lahví.
KOPŘIVA
K vnitřnímu užití používáme odvary z kořenů a nadzemních částí kopřivy, k vnějšímu použití nálevy,odvary a tinktury z kořenů, macerované listy na vosí bodnutí.